VITESSE D1 SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Vitesse is een club met een rijke historie, maar zo rijk als afgelopen zaterdag is Vitesse niet vaak geweest. Op het NK in Maasdijk bereikte D1 de finale op het allerhoogste niveau. Nog nooit vertoond in de geschiedenis van Vitesse en dus schreven de meiden en jongens van D1 hun eigen boek!

Ervaring
Zo af en toe heb je als vereniging gewoon een prima lichting spelers in huis. Dat is deze jaren zeker met de D1 het geval. In de zaal mocht het team ook al opdraven op het NK en werd daar knap zesde. Dat de spelers meer wilden dan 6de van Nederland zei genoeg en beloofde wat voor de veldcompetitie. Daar toonde D1 aan dat altijd maar op het hoogste niveau korfballen geweldig is voor de ervaring om onder druk te presteren.

Fans
En zo stond D1 zaterdag weer eens op een NK hoofdklasse met de beste teams van Nederland. Vitesse pakte uit en wilde er een echt feestje van maken. Met een combi spelers/fan bus rolde er een blik oranje het knusse sportpark van Dijkvogels in Maasdijk op. De fans namen bezit van het terrein en waren tot laat in de middag niet meer weg te slaan. De glazen stad kleurde oranje, een prachtig gezicht.

Sleutelwedstrijd
Vitesse D1 moest direct vol aan de bak. Het Noord-Hollandse Groen Geel was vooraf ingeschat als de lastigste horde op weg naar een mogelijke droomfinale. En dat bleek. De ploeg uit Wormer stond bijna de hele wedstrijd met 2 punten voor. Maar een ontketend Vitesse bleef erin geloven en pakte met een geweldige eindsprint de eerste overwinning. Het werd 8-7 na een billen knijpende slotfase. De sleutelwedstrijd was binnen en D1 kon vol vertrouwen in het toernooi groeien.

Kassen
De tweede pot tegen LDODK verliep een tikkeltje anders. Vitesse begon erg sterk met een 5-1 voorsprong. Frivool spel, veel kansen en goede combinaties zorgden voor nog meer sfeer bij het oranje leger aan de zijlijn. De 6-1 hing lange tijd in de lucht, maar kwam niet. Het werd 5-2 en de Friezen geloofden er weer in. Dat bleek, want het werd 5-4 en na een tussensprint van Vitesse via 7-4 gewoon 7-7. Het werd even stil tussen de kassen, maar na de bevrijdende 8-7 kon Vitesse de armen in de lucht steken. Ook de tweede pot was binnen.

Finale
Het was duidelijk dat hier langzaam aan geschiedenis werd geschreven. Een Vitesse team op de drempel van een NK finale; en unicum voor de Barendrechters. De fans zetten een tandje bij en zongen de kelen schor. Maar Dindoa uit Ermelo was taai en Vitesse kende een stroeve wedstrijd. Finalestress zal ongetwijfeld mee hebben gespeeld, want de gasten uit Gelderland namen na rust brutaal de voorsprong. Maar een beetje geluk en al die opgebouwde ervaring zorgen ervoor dat Vitesse D1 de wedstrijd liet kantelen. Het werd 6-6 en de laatste minuten waren ongemeen spannend, maar de score veranderde niet meer: Finale!

De magie van sport kan zo mooi zijn: Vitesse D1 kon het niet geloven, maar ging toch echt spelen om de landstitel!

Trots
Fortuna D1 was de vooraf al gevreesde tegenstander. De ploeg uit Delft werd ook in de zaal landskampioen en is simpelweg de beste D1 ploeg die er op deze aardbol rondloopt. Voor Fortuna is een NK finale gesneden koek, voor Vitesse een sprookje dat uitkwam. Bovendien waren de Barendrechtse beloften moegestreden na 3×30 minuten poule wedstrijden op een warme, maar o zo mooie zaterdag in Maasdijk. De finale was eenzijdig en Fortuna won simpel met 13-6. Maar de enorme trots overheerste aan Barendrechtse kant. Men had het toch maar geflikt en de analen van de vereniging herschreven! Kippenvel bij het “You’ll never walk alone” vlak voor tijd uit al die oranje kelen. Een eerbetoon aan D1 en coaches Sharlynn en Thomas. Zij zorgden met elkaar voor een van de mooiste zaterdagen uit bijna 85 jaar korfbal in Barendrecht. De nominatie voor talentenploeg van het jaar kan D1 alvast bijschrijven, hulde!

Door: Leo van der Pol

Foto: Devi Jhinkoe-rai

De D1 wordt voorgesteld tijdens de opening van het Nederlands Kampioenschap! Foto: Devi Jhinkoe-rai