Terug

Toernooiverslag Nederlands Kampioenschap C-jeugd Eerste Klasse

Afgelopen zaterdag was de dag waar Vitesse C1 al haar pijlen op had gericht. Het Nederlands Kampioenschap C-jeugd Eerste Klasse in Ridderkerk. Al vanaf het begin van de veldperiode was het voor de ploeg van coaches Yerman en Robin duidelijk waar het voor speelde. Week op week werd hard getraind om op zaterdag 22 juli in Ridderkerk op het korfbaltoneel te staan.

Amicitia C1 – Vitesse C1
De eerste wedstrijd was tegen Amicitia. Amicitia kende een rommelige voorbereiding. De chauffeur had zich verslapen waardoor de ploeg uit Vriezenveen verlaat aankwam in Ridderkerk.
Vlak voor het begin van de wedstrijd lieten de Vitesse supporters duidelijk zien dat ook zij waren afgereisd naar Ridderkerk. Een mooie sfeeractie met rookfakkels werd onder luid gezang van alle supporters ingezet. Het toernooi kon beginnen.

Vitesse begon zenuwachtig aan de wedstrijd. Aanvallend lag het baltempo wat laag waardoor Amicitia de tijd had om de ballijnen te verdedigen, en mee te kijken met de rebound. Hierdoor had Vitesse het aanvallend zwaar. Daartegenover stond Vitesse goed te verdedigen waardoor de wedstrijd in evenwicht bleef. Beide ploegen hadden moeite om te scoren wat resulteerde in een 3-2 rust stand. In de tweede helft ging Amicitia beter draaien en kwam het door vrije ballen en strafworpen op 2 verschil. Dit verschil kon Vitesse niet meer recht trekken. Wanneer de ploeg uit Barendrecht scoorde, kwam daar een Vrienzenveens doelpunt overheen. Eindstand: 8-5.

Foto verslag: Klik hier.

Tiel ’72 C1 – Vitesse C1
Door de verliespot tegen Amicitia werd het voor Vitesse een alles-of-niets toernooi. De ploeg moest de andere twee wedstrijden winnen, en hopen op een misser van de andere ploeg uit de poule om nog kans te maken op de finale. De tweede wedstrijd was tegen Tiel ’72. Deze ploeg had met dubbele cijfers (7-14) van BEP C1 gewonnen en was hierdoor ook de favoriet uit de poule geworden. Tiel ’72 had naast 8 spelers ook nog 2 bussen supporters meegenomen. Het beloofde dus een mentaal lastige pot te worden.

Vitesse startte net als tegen Amicitia moeizaam en met een laag baltempo. Het enige verschil met de eerste wedstrijd was, dat het schotpercentage hoger lag. Hierdoor kwamen de Barendrechters goed mee met de Tielenaren. Het werd een flinke strijd tussen Tiel ’72 en Vitesse. Het spel was niet fantastisch, maar voor de neutrale toeschouwer was het mooi om te zien dat beide ploegen passie en strijd leverde. Voor de supporters waren het zenuwslopende minuten. Ruststand 4-5 voor Tiel ’72. Kort na rust scoorde Tiel ’72 weer een treffer, een mentale slag voor de spelers in het veld. En dit werd nog eens ondersteund door luid gezang van de Tielenaren.

Maar Vitesse stond op! Door twee treffers stond het scorebord weer gelijk. Vitesse leek wakker geschud te zijn en kwam steeds beter in haar spel. Door veel energie te leggen in de rebound en de duels, kwam het beter in haar ritme. Langere aanvallen kwamen op gang en het baltempo werd opgevoerd. Vitesse liet zien wat het het veldseizoen daarvoor ook had laten zien en kwam op voorsprong in de wedstrijd. De minuten gingen voorbij en doelpuntje voor doelpuntje liepen de Vitesse leeuwen en leeuwinnen uit. Eindstand 8-12.

Vitesse C1 – BEP C1
Korfbalvereniging Beemster en Purmerend was de tegenstander voor de laatste poule wedstrijd van Vitesse. BEP C1 had verloren van Amicitia met 12-6. Mocht Vitesse winnen kwam het op 4 punten in de poule. Tiel ’72 moest op haar beurt dan winnen van Amicitia met minder dan 4 doelpunten verschil. Dan zou Vitesse C1 de finale mogen spelen van het toernooi. De wedstrijden werden tegelijkertijd gespeeld.

Vitesse begon goed aan de wedstrijd. Het baltempo lag hoog en BEP had moeite om dit tempo bij te benen. Er werd veel geschoten en gezocht naar de lange lijn om hier vervolgens naar binnen op te gaan. BEP had het verdedigend zwaar, maar bleef in de wedstrijd door twee afgekeurde doelpunten van Vitesse. Daarnaast maakte Vitesse verdedigend hier en daar een foutje waardoor het veel vrije ballen en strafworpen tegen gefloten kreeg. Ruststand 4-4

Na de rust rechtte Vitesse de rug en ging op eigen kracht door. Door het harde werken begonnen de doelpunten weer te vallen. De combinatie van een goed schotpercentage, veel looplijnen en dreiging naar binnen betaalde zich uit en resulteerde in 10 doelpunten na 30 minuten korfbal. De tweede helft verdedigde Vitesse een stuk slimmer. Er werden minder foutjes gemaakt, de ballijnen werden goed bewaakt en er werd meegekeken met de rebound. Eindstand 10-7.

De wedstrijd Amicitia – Tiel ’72 ging, voor zover het vanaf het 3e veld te volgen was, op en neer. Helaas voor Vitesse, trok Amicitia aan het langste end en won de wedstrijd met één punt verschil: 10-9. Hierdoor mocht Amicitia zich poule winnaar noemen. Vitesse eindigde op de tweede plek. Om 15.50 mocht de ploeg aantreden voor de strijd om het brons tegen IJsselvogels.

Strijd om de derde plek
IJsselvogels had een andere weg dan Vitesse bewandeld. Tot het laatste moment deden de Moordrechters mee om de strijd voor de eerste plek. De wedstrijd met nipt verloren (6-5) van Meervogels. De ploeg had hierdoor een flinke dreun opgelopen en had zich tot vlak voor de troostfinale afgezonderd in de kleedkamer.

De supportersgroep van Vitesse had zich voorgenomen, knallend de finale in te gaan en deed dit ook. Het sportcomplex van KCR stond vol met oranje en zwarte rook.  Vitesse ging goed van start, maar Moordrecht deed dit ook. De finale verliep zoals een finale hoort te verlopen. Twee ploegen die vol strijd en passie in de wedstrijd knallen. De ploegen hielden elkaar in evenwicht en verzette bergen strijd.

In de tweede helft sloeg Vitesse knap een gaatje van 2 wat de stand op 5-7 bracht. IJsselvogels vocht zich echter knap terug en kwam tot 7-7. Op en rond het hoofdveld was de spanning voelbaar aanwezig. Vitesse draaide lange aanvallen en had over op de rebound. Door het vele herhalen en het volwassen spel maakte het aanvalsvak twee knappe treffers. De supporters begonnen met aftellen en de scheidsrechter floot om de wedstrijd te beëindigen. Met mooi en fris korfbal heeft Vitesse C1 de derde plek behaald op het Nederlands kampioenschap Korfbal C-jeugd Eerste klasse.
Een prestatie om als team en als vereniging trots op te zijn.

Namens Vitesse willen we KCR bedanken voor een uitstekend georganiseerd toernooi, Amacitia met het behalen van de eerste plek en Meervogels met het behalen van de tweede plek.
Daarnaast ook alle toeschouwers van Vitesse die tijd en energie hebben gestoken in het supporten, en Remco van der Linden voor het maken van de foto’s.

Geschreven door: Martijn Kooij