Terug

HET WONDER VAN RIDDERKERK

 

 

Mythisch

We kunnen ze allemaal dromen, de titels van bekende sprookjes, zoals Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Assepoester en Doornroosje. KCR-Vitesse past sinds zaterdag 18 maart moeiteloos in dit rijtje, want een mythische avond werd het. Was je erbij, dan vergeet je het nooit meer.

 

Puzzel

Even daarvoor had Vitesse 2 al een puike pot op de mat gelegd en op een bijzonder knappe wijze KCR 2 in eigen huis verslagen. In een enerverend duel namen de Barendrechters via een 15-18 zege beide punten mee naar huis. Het werd de opmaat tot een zeldzaam meeslepend duel tussen de beste spelers van KCR en Vitesse. Pak het woordenboek vol superlatieven erbij en ze passen allemaal als een puzzel op deze kraker. De prachtige sporthal De Wissel in Ridderkerk zat bomvol, het speciale Vitesse vak puilde uit en de mensen stonden bovenaan nog drie rijen dik om maar niets van deze absolute topper te hoeven missen.

 

Boterscherp

Nadat de Vitesse confetti was opgeruimd, kon de pot met bijna een kwartier vertraging beginnen. Maar “sit back en relax” was op deze avond geen moment van toepassing. Na exact 41 seconden stond Vitesse middels een vrije bal van Femke Visser voor, maar binnen 15 tellen was het alweer gelijk. Het was de prelude voor een heerlijke korfbalavond met talrijke verhalen en verrassende plotwendingen. De uitstekend en gedecideerd fluitende Bart Peene strooide in de openingsfase met vrije ballen alsof het warme broodjes waren. Hij hield het bewust kort en kende uiteraard de enorme belangen die deze avond op het spel stonden. Gevolg was wel dat het tot 3-3 duurde voor er een velddoelpunt viel. Sven Golz zette zijn eerste vinkje, oogde boterscherp en zou uitgroeien tot de man van de wedstrijd op deze avond vol suspense.

 

Kippenvel

Een heerlijke sfeer gonsde door de indrukwekkende hal, waarin beide ploegen elkaar naar grote hoogte brachten. Waar Vitesse over meerdere schijven scoorde, schoot bij KCR zoals wel vaker de marktwaarde van aanvoerder Remon de Vos door het dak. In zijn eentje hield hij KCR bij de les en in de wedstrijd. Hij zorgde nog voor een van de vele kippenvel momenten, maar daarover later meer.

 

Rijdende rechter

Tijd om even rustig om je heen te kijken op de volgepakte tribunes was er niet, want de kraker kwam geen moment uit de fast lane. In een moordend tempo beukten beide teams figuurlijk op elkaar in. Stevige duels werden niet geschuwd, maar over de scheef ging het nooit. Een prachtige burenruzie waar de rijdende rechter geen brood in zou zien, maar wat wel pure reclame voor het korfbal opleverde.

 

Yin en yang

Waar de Vitesse dames vooraf zo gevreesd werden, waren het uiteindelijk de heren die voor rust het verschil maakten. De al eerder genoemde Sven Golz was niet te stoppen. Met het vuur in zijn ogen dook hij links en rechts op, plukte ballen uit de lucht alsof het veertjes waren, scoorde vanuit alle hoeken en sneed soeverein door de KCR defensie. Waar Remon de Vos zijn thuisploeg veel scorend vermogen bezorgde, deed Sven er nog een schepje bovenop. Als Yin en Yang uit de Chinese oudheid wisselden zij elkaar als absolute smaakmakers af. Ook Sander den Ouden onderscheidde zich als nadrukkelijke puntspeler, waar aanvoerder Stefan van Helden zich knap ondergeschikt maakte aan het teambelang.

 

Oogverblindend

Sardientjes in een blik hadden meer ruimte dan de Vitesse fans op deze avond, maar ze zaten wel bovenop het veld: up, close en personal konden zij de spelers bijna aanraken. De tweestrijd werd met de minuut intenser en de fans klapten de handen stuk voor zoveel passie op de mat. Wonderschone scores wisselden elkaar in rap tempo af, waarbij de strakke diagonale pass van Sander op Anne Luijendijk voor een oogverblindende 10-13 zorgde. KCR was even de kluts kwijt en Vitesse profiteerde: voor het eerst kwam het op een comfortabele 4 punten voorsprong.

 

Klaterend

Maar dan is daar altijd weer KCR icoon Remon de Vos. Met een horde hijgende Vitesse fans bijna in zijn nek rechtte hij de rug. Als opgejaagd wild keek hij zijn jagers recht in de ogen en bepaalde de ruststand eigenhandig en uiterst koelbloedig op 12-14. De scrimmage vlak voor rust, waarbij drie KCR spelers als hongerige wolven op de bal doken, gaf precies aan hoe intens meeslepend de pot ook in het veld gevoeld werd. Een zelden vertoond klaterend applaus bij rust al was de beloning voor 25 meeslepende minuten.

 

Sloopbedrijf

Vitesse mocht de tweede helft voor de eigen bomvolle tribune aanvallen en maakte slim gebruik van die morele steun. Het Vitesse gezang golfde door de hal als nooit tevoren en kleurde de avond oranje als in een zwoele zonsondergang. De ervaren Mandy Biesbroek lepelde de 13-16 binnen, waarna KCR bij 15-17 rook dat er nog wat te halen viel en de vlam figuurlijk in de pan sloeg. De belangen waren, zoals al eerder gezegd, groter dan groot. En waar KCR daarna even scherpte ontbeerde, draaide het eenmans sloopbedrijf S. Golz overuren. Na een geweldige actie van de prima rebounder Robin van der Pol mocht hij weer eens aanleggen in een nu al epische krachtmeting.

 

1000

Het was de prelude voor een van de kippenvel momenten bij deze thriller. Remon de Vos bracht de stand op 19-23, maar veel belangrijker: het was zijn 1000ste treffer voor de KCR hoofdmacht. Een absoluut record, waar ook het volledige Vitesse vak een groots en zeer respectvol applaus voor over had. Het leidde zelfs tot een gevat “Remon naar Vitesse” spreekkoor uit de vele oranje kelen, wat de KCR aanvoerder op waarde wist te schatten.

 

Schotklok

Opvallend was dat deze derby pas in de tweede helft de eerste time out mocht noteren; een wapen dat in de heenwedstrijd veel vaker en met succes gehanteerd werd. Het was een fase waarin ook de sterk spelende Anne Luijendijk opstond. Met een onvervalste dubbele ippon in de verdediging stuurde zij 2 dames het Ridderkerkse bos in en pompte en passant wat vrije ballen door de korf. Met nog tien minuten te gaan in een wedstrijd die geen einde verdiende, schoot Dominique Nab uiterst droog en bijna tegen de schotklok aanhangend de 19-25 binnen. Voor het eerst leek een overwinning in het hol van de leeuw geen sprookje meer. Hoewel, met de al genoemde schotklok weet je het nooit en kan een wedstrijd snel kantelen.

 

Pindakaas

Maar dan heeft Vitesse altijd nog de troefkaart Luc Willemstein in huis. Als vleesgeworden pindakaas zat hij zowat aan het grote KCR gevaar vastgeplakt en wist zo de angel uit de thuisploeg te peuteren. De KCR koppies gingen langzaam maar zeker hangen en Vitesse rook en proefde dat een sensatie in de zinderende lucht hing. De twee smaakmakers Remon en Sven kregen beide een publiekswissel met de fans op de banken; wat een moment. Intussen waren de laatste minuten ingegaan en wist Vitesse dat het KCR op de knieën kreeg. Het werd een 60 seconden durende staande ovatie van alles wat oranje was. Ook nu stond het koude kippenvel dik op de armen in de steeds warmere hal. Het sprookje werd uiteindelijk realiteit en Vitesse won zeer verdiend en razend knap met 21-28.

 

Tegeltje

De trainers waren na afloop duidelijk in hun analyse. KCR coach Wim Diepenhorst zag zijn ploeg in de week naar de kraker toe wat verslappen en wist dat Vitesse in goede doen een voorsprong nooit meer zou weggeven. “Hoop is uitgestelde teleurstelling”, zo vatte Wim de avond samen; een nieuwe tegeltjeswijsheid was geboren. Het Vitesse duo Niels Molendijk en Nathan van Helden hadden de ploeg juist wel zien groeien in de afgelopen week en kwamen met een tas vol zelfvertrouwen de hal binnenlopen.

 

Kampioenswedstrijd

Het door Cazdak Dakbedekkingen gesponsorde Vitesse mag zich nu opmaken voor een geweldig feest. Het kan a.s. zaterdag thuis kampioen worden, maar moet dan wel het lastige Merwede verslaan. Eerder dit seizoen won Vitesse in Sliedrecht met de hakken over de sloot en het nodige fortuin met 21-22. Een overwinning nu betekent het officiële kampioenschap in de eerste klasse. De wedstrijd in de Bongerdhal begint om 18.30 uur. Voor de thuisblijvers is er niet alleen de livestream, maar ook een vol programma met voorbeschouwingen, analyses in de rust en een hopelijk feestelijke nazit.  En dat allemaal dankzij een Ridderkerkse avond die in een sprookjesboek van de gebroeders Grimm niet had misstaan. De Vitesse geschiedenisboeken zijn een heerlijk hoofdstuk rijker, waarin op 25 maart een hopelijk prachtig slotakkoord wordt geschreven.

Foto’s 18-03-2023 – KCR 1 – Vitesse 1: KLIK HIER.