Terug

Vitesse ziet titelkansen vervagen.

 

Tombola

In deze nog altijd knotsgekke eerste klasse moet toch ooit een keer een beslissing vallen. Het is wekelijks een tombola, waarin ploegen continu stuivertje wisselen en de ranglijst sneller verandert dan de dagkoersen in een gemiddelde beursweek.

Maar volgende week staat toch echt de laatste competitieronde in de agenda, dus dan vallen de ultieme beslissingen, maar daarover later meer.

 

Prullenbak

Vitesse wist dat het slotstuk van deze Hitchcockiaanse jaargang loodzwaar zou worden, want beide koplopers moesten nog bestreden en bij voorkeur verslagen worden. Eerst Kinderdijk uit; op een dag met tropische temperaturen, wat ontegenzeggelijk zijn weerslag zou krijgen op de titanenstrijd.

De door Cazdak Dakbedekkingen gesponsorde ploeg had thuis degelijk van Kinderdijk gewonnen, maar die statistiek kon direct de prullenbak in. Want het tweede team overlegde dezelfde cijfers, maar ging toch echt onderuit op deze zware en zwoele middag en moest vervolgens de koppositie in het zicht van de haven uit handen geven.

 

Krijten

Het moet gezegd, Vitesse 1 begon geconcentreerd aan het duel, wetende dat te veel energie in het begin dodelijk kon zijn. De eerste aanval balde rustig rond, maar vergat af te ronden. Toen het vak eenmaal was warmgedraaid en het krijten achter de rug was, stond het zomaar 0-2. Vitesse maakte direct vanaf het begin indruk, toch al een kwaliteit van de laatste weken. Na een kwartier spelen stond het 3-6 voor en had Vitesse controle over de wedstrijd. Gek genoeg ging het na de noodzakelijke drinkpauze fout, want Kinderdijk kreeg de geest en kwam sterk terug tot 6-6.

 

Schotpercentage

De 7-8 ruststand was al een treffend voorbeeld van het feit dat beide ploegen steeds meer moeite kregen de korf te vinden. De hitte zal ongetwijfeld hebben meegespeeld, maar Vitesse sloot de pot af met ongetwijfeld een van de laagste schotpercentages van het hele seizoen. Kansen werden dus wel gecreëerd, er werd enorm veel geschoten, maar dus ook ongekend veel gemist; het werd de achilleshiel voor beide teams op deze broeierige dag in een wereldberoemd dorp.

 

Bruidegom

Coaches Niels Molendijk en Nathan van Helden grepen bij een 13-10 achterstand in en begonnen te wisselen. Kersverse bruidegom Jeffrey van der Maten moest het veld ruimen (maar kwam later wel weer terug) voor new kid on the block Timon Roterman. De Barendrechters persten er nog een eindsprintje uit en kwamen tot 13-12 achter. In de laatste 5 minuten werd vol op de dames Anne Luijendijk en Daniek Haan gespeeld, maar het was uiteindelijk aanvoerder Stefan van Helden die 2 minuten voor tijd de gelijkmaker aantekende.

De laatste minuten waren logischerwijze hectisch, maar veel gekorfbald werd er niet meer. Beide ploegen schieten feitelijk niet veel op met de puntendeling. Vitesse ontmoet a.s. zaterdag in de laatste competitieronde thuis koploper Tilburg. De Brabanders zijn bij winst kampioen, maar Vitesse kan bij winst en een hele reeks gunstige uitslagen op de andere velden in extremis ook nog de titel pakken.

Die kans is minimaal, maar los daarvan moet Vitesse vol aan de bak om bij de eerste vier te komen.

In dat geval spelen de Barendrechters volgend seizoen op het veld ook overgangsklasse; een mooi affiche!

In theorie kunnen bij het scheiden van de markt 5 (!) ploegen bovenaan staan met 17 punten. In dat geval gaan onderlinge resultaten en doelsaldo’s een rol spelen; de hemel voor cijfer fetisjisten, maar een ingewikkelde knoop voor de rest van ons.