Terug

Spanning en sensatie in Souburg. Vitesse 5 weet van geen ophouden.

Inmiddels heeft Vitesse 5 de helft van de competitie afgewerkt en ziet de ranglijst er weer als van ouds uit. De trouwe volgers weten dan genoeg. Het team van coach Christa Kroonen is de trotse koploper. Het is allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. Zeker niet afgelopen zaterdag. Na een moeizame en verhitte strijd zag Fortis in oost Souburg de Barendrechters met de punten op zak de auto instappen. Alvorens deze wedstrijd nader te beschouwen, eerst een samenvatting van de gebeurtenissen sinds het begin van de competitie.

Veldseizoen

Het is bekend dat er sprake is van een gewijzigde opzet van de veldcompetitie. Voor de start van het zaalseizoen wordt een volledige competitie afgewerkt met 4 ploegen. Bij de KNKV moet iemand gedacht hebben dat Vitesse van verre reizen naar Zeeland houdt. Er werd besloten dat de Barendrechters al hun uitwedstrijden zullen afwerken in de driehoek Arnemuiden Middelburg Oost Souburg. Voor Vitesse 5 betekent dit wel een weerzien van clubs, met dien verstande dat Vitesse  wel heeft af te rekenen met “hogere” teams.

Dit als gevolg van de drie kampioenschappen die op rij werden gehaald onder leiding van succescoach Christa Kroonen. Bij de start van dit seizoen is teamchef Bart Boddé er in grote lijnen in geslaagd om de ploeg bij elkaar te houden. Een paar mutaties zijn doorgevoerd. Zo is Peter de Vries toegevoegd als staflid maar in voorkomend geval ook inzetbaar als speler. Marloes van der Heiden maakt definitief deel uit van Vitesse 5 en is Remco den Otter de gelederen komen versterken. Verder maakte Suzanne Mikkers de overstap naar Vitesse 5. Het was al eerder bekend dat Bart van de Waal door zijn werkzaamheden voor Vitesse 2 beperkt inzetbaar is. De conclusie is dat er een representatief team op de been kan worden gebracht dat ook in de reserve tweede klasse voor het kampioenschap gaat. Daarmee zou dan het ongekende aantal van 4 kampioenschappen op rij worden bewerkstelligd. Daarvoor is eind augustus de basis gelegd in de oefenwedstrijd tegen DVO 5.

Oefenpot DVO

Zelfs de oefenwedstrijd werd niet om de hoek gespeeld. In Bennekom werd aangetreden tegen DVO 5 dat ook in de reserve tweede klasse uitkomt. DVO met captain Paul Boddé in de gelederen werd vrij eenvoudig door Vitesse 5 terzijde geschoven.

In de eerste competitiewedstrijd werd er op 9 september overtuigend gewonnen van TOP Arnemuiden (19-14). Aan de tweede wedstrijd hield Vitesse gemengde gevoelens over. Ongeveer tien minuten voor tijd had Vitesse een voorsprong van 3 punten. Swift kreeg het voor elkaar om deze achterstand in te lopen, zodat de wedstrijd eindigde in 18 tegen 18. Afgelopen zaterdag stond dan de topper tegen Fortis op het programma. Een wedstrijd die duidelijk moest maken hoe Vitesse 5 ervoor staat. Is de inzet voor deze competitie handhaving of kijkt Vitesse 5 nog verder?

De wedstrijd tegen Fortis

De voortekenen waren niet al te bemoedigend. Vitesse heeft van doen met twee langdurige blessures. Zowel Lisette Mikkers en Susanne Mikkers waren niet inzetbaar. Ook Remco den Otter was een twijfelgeval maar kon op de bank plaatsnemen. Ook Bart van de Waal was om de reeds genoemde reden niet van de partij.

De heenreis naar Oost-Souburg verliep niet bepaald vlotjes als gevolg van files. Op het moment dat de voorbespreking plaatsvond kon coach Christa Kroonen slechts 6 van de 8 basisspelers toespreken.

Opstelling

En zo kon het ook gebeuren dat Andrea Zwaal weer haar opwachting kan opmaken in de basis acht. Dit in afwachting op de komst van invalster Marel Poel die eerst haar eigen wedstrijd moest afwerken.

Samen met Marloes van der Heide, Marco van Oort en Christa Dubbeldam verscheen Andrea Zwaal in de eerste aanval.  In het andere vak louter bekende gezichten. Uiteraard het succeskoppel Eline Luijendijk en Lisanne Boddé, aangevuld met Bart Boddé en Matthijs van de Welle.

Andrea Zwaal zette haar terugkomst luister bij door het eerste doelpunt voor haar rekening te nemen. Voor Vitesse ging het daarna allemaal niet van een leien dakje. Integendeel, bij rust werd aangekeken tegen een achterstand van 5 tegen 7.  Bij tijd en wijle werd er stevig gespeeld en hielden de ploegen elkaar redelijk in evenwicht, maar trok Vitesse in de eerste helft uiteindelijk aan het kortste eind. Bij een stand van 4 tegen 4 wist Fortis twee keer achter elkaar te scoren en kon Fortis deze voorsprong tot de rust vasthouden. Vitesse liet zich zeker niet wegspelen, maar duidelijk werd wel dat de tegenstand van een ander kaliber was dan dat Vitesse doorgaans gewend is.

De rust kwam voor Vitesse niet ongelegen. Coach Christa Kroonen wees de spelers erop dat er kansen waren om de wedstrijd alsnog binnen te halen. In de afwerking moest dan wel nauwkeuriger worden gespeeld.

En zo geschiedde. Weliswaar scoorde Fortis direct na rust en sloeg bij Vitesse de schrik om het hart bij een stand van 8 tegen 5 maar daarna gaf Fortis voor wat betreft het scoren van doelpunten geen thuis en kon Vitesse toewerken aan een voorsprong van 11 tegen 8! In de slotseconde mocht Fortis de eindstand bepalen (9-11).

In voorgaande wedstrijden kwam het met regelmaat voor dat Vitesse de tegenstander op conditie kon aftroeven, maar daarvan was zaterdag geen sprake. Ook Fortis beschikte over inhoud en schroomde duels niet. De goed leidende scheidsrechter Koppejan had af en toe zijn handen vol om de wedstrijd sportief te laten verlopen. Ook werd het de scheidsrechter tien minuten voor tijd iets te veel. “Dame, houd jij nou eindelijk eens een keer je waffel”, bulderde over het veld.  Om een gele kaart te ontlopen, voldeed Lisanne Boddé wijselijk aan het “verzoek”.

Coach Christa Kroonen schreef de overwinning toe aan het beter benutten van de kansen en aan het geloof in de overwinning. Toch zullen de wissels ook van doen hebben gehad met de overwinning. In de tweede helft verscheen Peter de Vries voor Matthijs v.d. Welle binnen de lijn. Vanaf dat moment waren alle rebounds in dat vak voor Vitesse en kwam de tegenstander niet of nauwelijks aan spelen toe, laat staan dat er gescoord werd. Ook het invallen van Remco den Otter bleef niet ongemerkt. Direct na zijn entree scoorde hij met een fraai afstandsschot. Daarmee bracht hij niet alleen het verschil terug tot 2 doelpunten maar vormde zijn score ook de aanzet voor Vitesse om er vol voor te gaan. Het sluitstuk van de ijzersterke periode waarin Fortis gedurende 23 minuten niet scoorde, was het doelpunt van Lisanne Boddé waarmee een voorsprong van 3 doelpunten werd bereikt.

Na afloop

De ploeg toonde zich na afloop uitermate content. Christa Kroonen sprak haar waardering uit en bedankte de ploeg oor de inspanningen en de vermakelijke wedstrijd.

Teamchef Bart Boddé: “ik dacht dat we op ons plafond zaten en dat handhaven ons doel moest zijn, maar als je nu toch 5 van de 6 punten weet binnen te halen, dan ga je toch aan andere dingen denken.  Een vierde kampioenschap op rij zou natuurlijk fantastisch zijn. Het leeft ook enorm binnen het team. Drie kampioenschappen waren niet voldoende om genomineerd te worden voor sportploeg van het jaar. Misschien is dat bij een vierde kampioenschap wel het geval.”

Komende zaterdag.

Dan start alweer de tweede helft van competitie. Om 15.45 uur wordt in Arnemuiden aangetreden tegen TOP. Begin september wist Vitesse vrij eenvoudig te winnen. TOP bungelt onderaan zonder gewonnen wedstrijd. Het is nog erger dan dat. Als gevolg van een strafpunt is er sprake van een negatief saldo. Voldoende redenen om erop bedacht te zijn de tegenstander niet te onderschatten. Wie het allemaal van dichtbij wil meemaken moet een eindje rijden maar weet zich verzekerd van een strijdend Vitesse dat het kampioenschap voor ogen heeft.