Terug

Vitesse 5 sluit af in stijl!

De trouwe volgers van Vitesse 5 zullen niet verbaasd zijn over de gang van zaken afgelopen zaterdag. Ook de laatste wedstrijd werd winnend afgesloten.  Fortis uit Oost-Souburg was op de slotdag van de competitie de tegenstander. Van deze club werd in de heenwedstrijd met één punt verschil gewonnen. Op de Bongerd was zaterdag het batig saldo weliswaar 3 doelpunten (eindstand 18-15), maar een “eenvoudig potje korfbal” werd het niet voor Vitesse. Na de wedstrijd barstten de festiviteiten los om het derde kampioenschap op rij te vieren. Ook werd er wat vooruit gekeken naar komend seizoen.

Maar eerste de wedstrijd tegen Fortis. Weliswaar bleef de ongeslagen reeks in 2023 in stand, maar makkelijk ging het dus allemaal niet en dat lag niet alkeen aan de tropische omstandigheden. Fortis heeft kampioen Vitesse duidelijk gemaakt dat het de reis naar Barendrecht niet had gemaakt om zich als makke schapen te laten afvoeren.

 

Opstelling

Coach Christa Kroonen moest het doen zonder Matthijs v.d. Welle die na zijn overtuigende optreden tegen WION naar Texel vertrok voor een welverdiende vakantie. Aldus verschenen in het eerste aanvalsvak Bart v.d. Waal, Peter de Vries, Ashley Willemsteijn en Lisette Mikkers. In het andere vak waren Captain Eline Luijendijk en Lisanne Boddé herenigd. Bart Boddé en Marco van Oort completeerden het vak. Ondanks het feit dat op het heetst van de dag werd gespeeld, legde Vitesse veel energie op de mat. Daarnaast waren de herkenbare patronen weer zichtbaar, dat wil zeggen snel, accuraat en creatief spel. In de eerste helft toonde Vitesse zich dan ook de bovenliggende partij. De ruststand van 11 tegen 6 was een juiste weergave van het spelbeeld. Met name het vak van Marco van Oort toonde zich productief. Het vak nam 7 treffers voor zijn rekening. Er leek geen vuiltje aan de lucht onder de strakblauwe hemel.

 

Verdere verloop

In de tweede helft kantelde de wedstrijd. Goed beschouwd werd de tweede helft door Vitesse verloren met 7 tegen 9. Met name het laatste kwartier werd het ruimschoots aanwezige publiek getrakteerd op een spannende wedstrijd. Coach Christa Kroonen wisselde met regelmaat om het tij te keren. Vooral de heren.  Alleen Marco van Oort speelde de gehele wedstrijd. Vitesse deed er van alles aan om een nederlaag in de verzengende hitte te voorkomen, maar kreeg het nog meer benauwd toen het verschil nog maar 2 doelpunten was. Daarbij werd niet geschuwd om de grenzen op de zoeken om de overwinning zeker te stellen.  Aangezien het scorebord tijdens de wedstrijd ontbrak, was er op enig moment twijfel over een vakwisseling. Lisanne Boddé maakte hier dankbaar gebruik van om naar de paal van de tegenstander te sprinten en daarna in vrijstaande positie makkelijk te scoren. Lisanne Boddé: ”je kan je inderdaad afvragen of het wel sportief was, maar zowel bij ons als bij Fortis was er twijfel. Wij reageerden gewoon alerter. Uiteindelijk staan we natuurlijk wel in het veld om te winnen. Ook het behouden van de ongeslagen status was ons veel waard.”

Bart Boddé die feilloos aanvoelde dat het scoreverloop niet naar wens verliep en de wedstrijd wilde temporiseren, maakte van de gelegenheid gebruik om de scheidsrechter omstandig uit te leggen hoe het zit met de spelregels. De overigens goed leidende scheidsrechter Thomas liet zich verleiden tot een discussie die verder tot niets leidde.

Publiekswissel

Toen de voorsprong 3 punten was, durfde Christa Kroonen een heuse publiekswissel toe te passen. Ashley Willemsteijn heeft aangegeven door drukke werkzaamheden haar sportieve carrière in de midweekse competitie te vervolgen. De spelers van Vitesse 5 (en haar oma overigens) respecteren dit besluit maar zien dit met lede ogen aan. De inbreng van Ashley Willemsteijn heeft ontegenzeglijk een rol gespeeld bij het behalen van het kampioenschap. Marloes van der Heiden nam de plaats in van Ashley Willemsteijn die onder luid applaus het veld verliet.

Uiteindelijk wist Vitesse de in de eerste helft opgebouwde voorsprong in het tweede bedrijf te behouden. Kantje boord is het nooit geweest, maar soepel ging het allemaal niet.

De coach van Vitesse en de coach van Fortis keken met dezelfde gevoelens terug op de wedstrijd. Christa Kroonen: ”We hebben een goede eerste helft gespeeld. De tweede helft was overall iets minder, maar uiteindelijk hebben we terecht gewonnen”.

De coach van Fortis kwam tot dezelfde conclusie. Stefan de Nooijer: ”Uiteindelijk is het een verdiende overwinning van Vitesse op basis van hun kwaliteiten. Weliswaar voelde Vitesse de hete adem van ons in hun nek, maar dat hebben ze op tijd weten te stoppen!”

Huldiging

Na afloop vond de huldiging plaats. Het derde kampioenschap op rij  is de aanwezigen op de Bongerd niet ontgaan. Het team werd namens de CTZ gloedvol toegesproken door Ruben Visser, waarna de traditionele taart kon worden aangesneden. Verder werd de afscheidnemende Ashley Willemsteijn in het zonnetje gezet, zo ook Chantal van der Maten voor haar rol als vaste reserve. Tenslotte poseerde Vitesse 5 maar al te graag met de gewonnen bekers voor de officiële teamfoto.

 

Voor Fortis werkte de feestvreugde op de Bongerd aanstekelijk. De coach van Fortis liet zich de kampioenstaart van Vitesse goed smaken. Ook greep zijn team de gelegenheid aan om op de zonovergoten Bongerd alsnog het  behaalde zaalkampioenschap te vieren.

 

 

Toekomst

Na dit kampioenschap zal Vitesse volgend seizoen dan “eindelijk” uitkomen in de tweede klasse. Naar het zich laat aanzien blijft de kern van dit team behouden. Wel zal Peter de Vries zich nadrukkelijker toeleggen op de coaching. Om de vrijgevallen plek van Ashley Willemsteijn te vullen, gaan de gedachten uit naar Marloes van der Heiden. Ook zal de verhuizing van teamchef Bart Boddé naar Bergen op Zoom eind dit jaar wellicht gevolgen hebben. Bart Boddé: “Uiteraard blijf ik in ieder geval nog dit jaar voor Vitesse 5 uitkomen. Wellicht maak ik het seizoen in 2024 af.  Overigens ben ik ook nog niet benaderd door Scheldevogels”.

Een gevoelige kwestie is misschien wel de beslissing van Bart vd Waal om de coaching van Vitesse 2 op zich te nemen. De beschikbaarheid voor Vitesse 5 zal dan soms wellicht in het gedrang komen. Naar een oplossing wordt gezocht.

Intussen vindt wel de voorbereiding plaats voor het komend seizoen. Het oefenprogramma is nog niet bekend, maar zover is zeker dat Vitesse 5 op 26 augustus om 12.30 uur oefent tegen DVO 5 te Bennekom.